Arboretum

Jyväskylän steinerkoulu ja Oivalluksia oppimisympäristöissä -hanke toteuttavat Arboretumin, eli puulajipuiston, koulun välittömään läheisyyteen keväällä 2023. Puupuiston tarkoituksena on luoda monimuotoista luontoa tukeva oppimisympäristö niin alueen oppilaiden, kuin myös alueen asukkaiden ja laajemmin kaupunkilaisten iloksi. Puupuistossa oppilaat pääsevät seuraamaan pitkällä ajanjaksolla alueen ja sen kasviston, hyönteisten ja eläinpopulaatioiden muutosta eri vuodenaikoina. Puulajipuistoston alueesta on tehty hoitosopimus alueen omistajan Jyväskylän kaupungin kanssa, ja kaupunki osallistuu alueen suunnitteluun.

Puulajipuiston kartta

Alla on puulajipuiston kartta syksyllä 2023. Alueelle kulkee kesäisin polku, joka alkaa alueen länsipäästä alikulkutunnelin läheisyydestä, Wilhelm Schildtin kadun puolelta. Polku kulkee istutettujen puiden ja pensaiden vieressä. Syksyisin, kun alue on niitetty, polkua ei enää havaitse ja alueella voi kulkea vapaammin. Kartan voi ladata alta esimerkiksi omalle kännykälle, jolloin alueen puu- ja pensaslajeja voi tarkastella samalla kun liikkuu puulajipuistossa. Alueen polku on luonnon pohjalla ja epätasainen. Liikkukaa varoen.

Puulajipuiston kartta syyskuussa 2023. Punaisella värillä on merkitty vuoden 2023 aikana istutetut kasvit ja sinisellä alueella jo olleet kasvit. Alueen kehitys jatkuu useiden vuosien ajan, ja esimerkiksi pensas- ja puulajit tulevat lisääntymään hiljalleen. Lisäksi alueen keskellä on suunnitteilla kivikko ns. kuivaksi kasvualueeksi.

Keski-Suomen vuoden 2023 maisemateko!

Arboretumimme on valittu Keski-Suomen vuoden 2023 maisemateoksi! Palkinto luovutettiin Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten/ProAgrian syyskokouksessa Saarijärvellä. Palkinnon perusteluna oli muun muassa kaupunkiluonnon monimuotoistamisen eteen tehty työ ja kouluyhteisön mukaan ottaminen aktiiviseen rooliin oman ympäristön muokkaamisessa.


Keskisuomalaisessa oli juttua puulajipuiston istutustalkoista 13.5.2023.

Puulajipuistoon haettiin kummeja huhti-toukokuussa. Kummitoiminnalla saatiin kerättyä noin 2/3-osaa arboretumin perustamiskustannuksista.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *