
Oppimisympäristöjen havainnointiin ja kartoittamiseen pääsee kiinni esimerkiksi oppiaineen sisältöjen kautta. Historian tunnilla alueen historian kautta voi liikkua menneisyyteen, äidinkielessä alueen nimet, paikalliset tarinat tai yleiset luontoon liittyvät sadut ovat helppo keino lähteä liikkeelle ja matematiikassa voidaan lähteä laskemaan luontoelementtejä ympäristöstä ja edetä siitä lukujen suhteisiin, geometriaan, etäisyyksiin ja niin edelleen.
Kartoittamista voidaan tehdä yhdessä opettajaporukalla esimerkiksi kävelypalaverien muodossa. Käytännössä siis kuljeskellaan koulun lähialueella ja pohditaan yhdessä erilaisten ympäristöjen soveltumista eri oppiaineisiin ja eri ikäisille oppijoille. Ideat alkavat usein virrata uusissa ympäristöissä, joten ei tarvitse kuin lähteä liikkeelle.

Opettajat voivat myös suunnitella testitunteja ja testauttaa ne opettajaryhmällä. Tällöin saa usein loistavaa palautetta ja uusia ideoita tuntien edelleen kehittämiseen. Myös testitunneille osallistuvat opettajat saavat usein ideoita omien oppituntien järjestämiseen samaisessa oppimisympäristössä.
Oppilaat mukaan
Oppilaat on hyvä ottaa mukaan oppimisympäristöjen havainnointiin ja kartoittamiseen. Alemmilla luokilla oppimisympäristöjen havainnointi ja etsimisen riittää usein syyksi myös lähteä ulkoilemaan ja retkille koulun lähiympäristöön.
Oppilaat lähtevät usein ideoimaan ja havainnoimaan hyvin pienillä vinkeillä; “Oletteko nähneet koulun lähistöllä paikkoja, jossa voisi pitää oppitunteja?”, “Mihin voisimme lähteä etsimään luonnon kukkia?” “Missä olette nähneet virtaavaa vettä?”
Aihetta voidaan pohtia erilaisten karttojen kanssa, jolloin hiljalleen koulun ympäristö tulee tutummaksi myös tästä näkökulmasta. Oivalluksia oppimisympäristöissä -hankkeen aikana Jyväskylän steinerkoululle toteutettiin seinämaalauksena koulun lähialueiden kartta (kuva alla). Karttaa voidaan käyttää paitsi oppimisympäristöjen kartoittamiseen ja havainnointiin, myös oppilaiden liikkumisen ja toiminnan hahmottamiseen koulun lähialueilla. Karttaan on merkitty esimerkiksi kouluvierailujen (museot, uimahalli, luontoretket) reittejä, sekä havainnointitehtävissä löydettyjä asioita, esimerkiksi kevään ensimmäiset leskenlehdet, havaitut muuttolinnut sekä alueet, joilta on kerätty roskia roskienkeruupäivänä. Kartan kanssa voi pohtia myös ilmansuuntia, etäisyyksiä ja vaikkapa turvallisia kävely- ja pyöräilyreittejä.
Myös ilmakuvat ovat loistavat tapa oppia hahmottamaan ympäristöään, ja myös sen muutosta.
