Haaste 2025

Vuoden turhake 2024

Suomen luonnon yleisöäänestyksessä vuoden 2024 turhakkeeksi valittiin nurmikko. Luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta nurmikko tarjoaakin paljon vähemmän elinmahdollisuuksia kasveille ja pölyttäjille kuin esimerkiksi niityt. Nyt onkin aika ruveta aktiivisesti lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja vähentämään nurmialueita.

Haaste Suomen kouluille

Keväällä 2025 haastamme kaikki Suomen koulut muuttamaan nurmiympäristöjä niityiksi. Haasteeseen on helppo osallistua:

  1. valitkaa koulun piha-alueelta, tai lähialueelta nurmi-alue, josta jätetään osa leikkaamatta kesäkuukausien ajaksi.
  2. leikkaamattomaksi jäävän osan voi merkitä esimerkiksi naruaidalla ja halutessaan myös pienillä kylteillä.
  3. on hyvä myös sopia asiasta aluetta kesällä mahdollisesti hoitavien tahojen kanssa, jotta he tietävät jättää alueen leikkaamatta.
  4. on myös mahdollista rajata useampia alueita, joista osalle voidaan myös lisätä kotimaisia niittysiemeniä. Näin päästään tekemään vertailuja myös eri niittyalueiden välillä.
  5. elokuussa alue tarjoaa upean oppimisympäristön vertailujen tekemiseen, pohdintoihin ja oivalluksiin. Alueella voi tehdä myös laskentoja, tunnistusta sekä piirros- ja maalaustehtäviä. Myös kesä-heinäkuun vaihteessa voidaan aluetta käydä dokumentoimassa, koska osa alueen kasveista saattaa kukkia aikaisemmin.
  6. Syksyllä havainnoista, löydöksistä, dokumentoinnista ja ajatuksista voidaan tehdä vaikkapa näyttely koululle. Ja keväällä 2026 uusia kokeiluja käyntiin! Luonto tykkää, pölyttäjät tykkää ja oppilaat oppii.

Jos koululla on käytössä Instagram-tili, niin sekä kevään valmisteluista, että loppukesän havainnoista voi myös laittaa kuvia maailmalle. Tägätkää postaukseen @ymparistooivalluksia, niin jaamme kuvia eteenpäin!

Yllä kuvassa Jyväskylän steinerkoulun takapihan nurmialuetta, josta osa rajattiin köysiaidalla keväällä 2024, ja jätettiin leikkaamatta kesäkuukausien ajaksi. Kesäkuun lopulla nurmen paikalla kasvoi useita kymmeniä kasvilajeja ja pölyttäjävieraatkin vierailivat ahkerasti nurmialueeseen verrattuna. Muutos saatiin aikaan pelkästään aitaamalla ja jättämällä leikkaamatta osa nurmialueista. Alueelle ei lisätty siemeniä. Vuoden 2025 haasteessa voidaan kouluilla halutessa tehdä myös erilaisia testialueita, joissa voidaan kokeilla myös muun muassa kotimaisten niittysiemenien lisäämistä nurmialueelle.

Alta voit ladata halutessasi A3-kokoisen julisteen levitettäväksi alueen kouluille, tai oman koulusi ilmoitustauluille. Oppilaita voi kevään edetessä innostaa suunnittelemaan sopivia kohteita kokeiluille, sekä osallistaa aitojen rakennukseen. Oppilaat voivat etukäteen myös pohtia, millaisia kasveja ja hyönteisiä alueella mahtaa kesän mittaan olla.

Lisätietoa oppimisympäristöjen monimuotoistamisesta

Luonnon ja sen monimuotoisuuden merkitys hyvinvoinnillemme ja terveydellemme, sekä luontoympäristöjen ja liikkumisen merkitys oppimiselle korostuvat ajassamme, jossa luonnon monimuotoisuus vähenee ja meidän ihmisten aktiivinen liikkuminen on yhä satunnaisempaa. Molempiin näihin jättimäisiin haasteisiin voidaan kuitenkin vaikuttaa suhteellisen helpoin keinoin, ja ne keinot löytyvät koulujemme lähiympäristöstä. 

Muutoksen täytyy lähteä liikkeelle meistä aikuisista, ja sen tulee koskettaa koko yhteiskuntaa. Koulujen osalta se voi lähteä liikkeelle uusien oppimisympäristöjen löytämisen ja käyttöönoton kautta. Ja tämän muutoksen aikaansaamiseksi Oppimisympäristö-opas antaa käytännön vinkkejä ja ideoita. Miltä kuulostaisi vaikkapa nurmikkojen villiinnyttäminen, kuten tässä haasteessa, harmaiden alueiden viherryttäminen tai yhdeksänvuotissuunnitelma koululle? Nämä ja muita ideoita, sekä syitä muutoksen tekemiseen löydät Oppimisympäristö-oppaasta.