Millainen tulevaisuus on?
Hyvä kysymys, johon kellään ei ole vastausta. Pääasiassa siksi, että kukaan meistä ei ole vielä käynyt siellä. Ihmisen tulevaisuuden ennustuskyky kantaa yleensä muutaman sekunnin päähän tulevaan. Tuon tulevaisuuden pystyy aika suurella todennäköisyydellä ennustamaan vielä suhteellisen oikein; istuskelen tässä tietokoneen äärellä, kirjoitan tätä tekstiä ja hengittelen menemään. Tuota pidemmälle ennustettaessa alkaa tulla jo melkoisia riskitekijöitä ennustuksen tarkkuuden suhteen. Millainen tulevaisuus on 10 minuutin päästä? Tarkoituksenani on jatkaa tätä kirjoittamista vielä silloin, mutta entäs jos puhelin soi? Tai tulee tärkeä sähköposti, johon pitää reagoida heti? Tai naapurin hellalle unohtama pyttipannu sytyttää tulipalon, ja pitää alkaa etsimään väliaikaista etätoimistoa jostain muualta? Jos tunnin päähän ennustaminen on vaikeaa, saatikka päivien tai viikkojen päähän, niin miten voisimme tietää, miltä tulevaisuus näyttää viiden tai kymmenen vuoden päästä?
Rehellisesti sanottuna emme voikaan. Paitsi, jos meillä on ajatus siitä, mihin olemme pyrkimässä…
Perille pääsee, kun tietää minne on menossa
Tämä oivallus tuli mieleen, kun pohdimme sitä, miten voisimme ohjeistaa tehtävää ala- ja yläkoululaisille luontopositiivisista tulevaisuuden kaupungeista. Tai niiden suunnittelusta ja tekemisestä. Siis sellaisista luontopositiivisista kaupungeista, joiksi jo useampi suomalaiskaupunkikin on ilmoittanut muuttuvansa. Jotta siis voimme laittaa kädet multaan ja ruveta tulevaisuutta tekemään, meillä pitää olla konkreettinen idea siitä, mihin olemme pyrkimässä.
Kohden luontopositiivisia kaupunkeja
Toteutimme luontopositiivisen kaupunkitulevaisuuden suunnittelun helpottamiseksi kaksi mallikuvaa, joiden avulla tarkastelemme suurpiirteisesti nykyhetken kaupunkia (kuva 1.) sekä tulevaisuuden kaupunkia (kuva 2.) kaupunkiluonnon näkökulmasta. Käytännössä siis sitä, että miltä kaupunki näyttää eri eliö- ja kasvi- ja eläinlajien runsauden tai esiintyvyyden näkökulmasta. Ja miltä samaisen kaupungin tulisi näyttää kymmenen vuoden kuluttua sen ollessa luontopositiivinen ja monimuotoisuutta ylläpitävä ja lisäävä elinympäristö.
Ensimmäisessä kuvassa kuvataan tilanne tällä hetkellä. Kaupunkiympäristössä asfaltin, autojen ja ruohonleikkureiden paratiisissa tilaa monimuotoisuudelle on rajoitetusti, ja vain suhteellisen pieni osa lajeista kykenee ihmisen lisäksi hyödyntämään laajoja kaupunkialueita. Tällaisia kaupungissa pärjääviä lajeja ovat esimerkiksi varikset, pulut, muutamat pikkulintulajit, jänikset, muurahaiset, kastemadot, apilat, päivänkakkarat ja niin edespäin.
Kuvassa 2. luontopositiivinen kaupunki houkuttelee alueelleen yhä kasvavan määrän eliö- ja eläinlajeja. Perhoset ja hyönteiset seuraavat yhä rikastuvaa ja monipuolistuvaa kasvillisuutta. Näitä seuraavat hyönteisiä syövät linnut, joita seuraavat taas isommat saalistajat, kuten pöllöt ja haukat. Myös maata pitkin liikkuvissa hyönteisissä ja eläimissä tapahtuu samanlainen ilmiö johtaen yhä monimuotoistuvampaan lajikirjoon. Monimuotoinen elinympäristö sitten taas vuorostaan lisää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä toimii puskurina äärisäille ja osaltaan myös hiilinieluna.
Kuvia vertaillessa oppilailla alkaa muodostua mielikuvia siitä, millaiselta tulevaisuuden monimuotoisen kaupungin tulisi näyttää eliöstöä ajatellen. Ja tässä kohtaan päästään konkreettisesti miettimään sitä, miten tämä tulevaisuus tehdään; kuinka saamme alueelle lisää kasveja, perhosia, sieniä, sammakoita? Millaisia olosuhteita ja ympäristöjä kukin näistä tarvitsee, ja miten me voisimme osallistua tällaisten elinolosuhteiden luomiseen alueella? Miten voisimme vähentää ympäristöllemme aiheuttamaa kuormitusta ja järkevöittää maankäyttöä? Ja näin kun pääsemme tulevaisuuden suunnittelun ja tekemisen alkuun, pääsemme jo hiukan ennustamaan, miltä se voisi kymmenen vuoden kuluttua näyttää.
Joko teillä siis suunnitellaan luontopositiivisia kaupunkeja? Nyt on hyvä aika aloittaa, sillä kevät on aivan nurkan takana. Ja luontopositiiviset kaupungit myös.
Juho Jäppinen
Tulevaisuudesta viestijä, suunnittelija,
Oivalluksia oppimisympäristöissä
Meijän polku
Alta voit ladata luontopositiivisten kaupunkien suunnitteluun sopivan tehtävän yläkoulua varten. Tehtävään voi liittää tutustumis- ja suunnitteluretkiä alueille, joita valitaan tehtävää varten.